imah world 2013 indonesia
Bayangkan betapa gembira sedih bangganya peserta Nigeria ini. Nampak jelas kecantikan luaran bukan pilihan kerana ianya hanya tanah liat daging manusia walhal roh dan jiwa itu lah lebih cantik. Lihat video dibawah pemenang membaca Al Quran diukur dari ketakwaannya – MRM

Ia tidak boleh menjadi ratu cantik biasa kita, tetapi masih terdapat banyak glitz dan glam sebagai kecantikan  ”Miss Nigeria” apabila dinobatkan “Miss Muslimah Dunia,” di Jakarta, Indonesia pada Rabu.

Pertandingan ratu cantik telah dianjurkan oleh World Muslimah Foundation sebagai jawapan langsung kepada tindak balas kepada arus perdana pertandingan Miss World yang berlaku di Indonesia. Miss Nigeria Obabiyi Aishah Ajibola telah ditahtakan  sebagai ratu kecantikan Islam. Sekarang dalam tahun ketiga, acara tahunan Muslim diadakan semata-mata untuk wanita Islam.

Penilaian

Dalam pertandingan itu, wanita yang dinilai dengan beberapa kriteria dalam fikiran. Ini termasuk penampilan mereka (dalam pakaian Islam), taqwa, pengetahuan agama dan memahami Al-Quran.
Pemilihan ratu tahunan ini menolak ujian lebih biasa dalam pemilihan, seperti “pertandingan bikini,” dan bukannya memberi tumpuan kepada memperkasakan wanita Islam.
Walau bagaimanapun, ketinggian dan berat badan peserta ‘yang disiarkan di laman web ratu dan acara ini ditaja oleh jenama halal make-up.

miss world muslimah winnerIlham

Penganjur Eka Shanti, yang mengasaskan pertandingan ratu tiga tahun lalu selepas kehilangan pekerjaan sebagai pembaca utama berita TV kerana enggan menanggalkan tudung beliau, memberitahu AFP bahawa pertandingan ini adalah “jawapan Islam untuk Miss World.”
“Tahun ini kami sengaja diadakan acara kami sebelum acara Ratu Dunia terakhir untuk menunjukkan bahawa terdapat model peranan alternatif bagi wanita Islam,” katanya dalam satu kenyataan mengenai pertandingan ratu.
Miss Muslimah Dunia merangkumi sejenis kecantikan dilihat sebagai lebih diterima hardliners Islam.
“Kami hanya cuba untuk menunjukkan kepada dunia bahawa Islam adalah cantik,”  menurut AFP.
“Kami adalah bebas dan hijab adalah kebanggaan kami,” katanya, sambil menambah bahawa pertandingan ratu itu “apa-apa pun tidak seperti Miss World, di mana wanita mendedahkan tubuh mereka.” AFP/ Al Arabiya

Peraduan ini , menurut BBC, telah dilancarkan pada tahun 2010 sebagai tindak balas kepada ratu Miss World , tahun ini yang akan diadakan Sabtu September 28  2013. Lebih daripada 130 peserta dari seluruh dunia akan bersaing di Nusa Dua Convention Center Bali di Indonesia untuk Miss World , yang dikendalikan oleh Julia Morley.

Miss World persaingannya Miss  Muslimah adalah jauh berbeza , dengan peserta diadili berdasarkan kelihatan serta keupayaan untuk membaca Al-Quran , hubungan dengan Islam , dan apabila mereka mula memakai tudung mereka, satu keperluan dalam pertandingan ratu .

“Ia adalah lebih daripada Miss World, ” katanya. ” Wanita Islam semakin ramai bekerja dalam industri hiburan dengan cara yang jelas tentang seks, dan mereka menjadi model, yang kebimbangan. “

Di World Muslimah  Facebook , matlamat organisasi dinyatakan sebagai “untuk mengukuhkan pembangunan wanita Islam diri & watak untuk menjadi Sholehah, bijak & bergaya .”

The Guardian melaporkan 500 atau lebih peserta mulanya bertanding semasa pusingan soalan dalam talian, tetapi 20 finalis dari enam negara – Bangladesh , Brunei, Iran, Malaysia, Indonesia dan Nigeria – bertanding sebagai finalis kemudiannya. Membawa kepada ratu akhir, peserta menjalani tiga hari “latihan kerohanian, ” mengambil bahagian solat subuh dan mengkaji al-Quran bersama-sama, BBC melaporkan.uwais al qarni

Protes telah meletus kerana  Miss World, yang pada mulanya akan diadakan di Jakarta tetapi berpindah ke pulau peranginan Bali kerana masalah keselamatan. Peserta di dalam Miss World juga telah dilarang daripada memakai bikini dan mesti memakai kain kerana desakan orang ramai.

Di sisi lain , Pertubuhan Miss World telah mengkritik kerajaan Indonesia kerana kekurangan sokongan. – MRM

 

kredit : http://malaysianreview.com/26962/ratu-nigeria-menang-tempat-pertama-ratu-cantik-muslim-miss-world-muslimah-2013/

Advertisements